Oświadczenie Dyrektora Szpitala Sławomira Wysockiego o aktualnej sytuacji chorych oraz szpitala w Wolicy

Szanowni Państwo,
w związku z licznymi nieprawdziwymi informacjami pojawiającymi się w niektórych doniesieniach medialnych oraz dezinformacją płynącą z wielu źródeł, przedstawiam Państwu oświadczenie o aktualnej sytuacji Szpitala w Wolicy, na dzień 30 kwietnia 2020 roku. Informacja ma uporządkować wszystkie fakty oraz podać chronologiczne informacje o przebiegu przygotowań i leczeniu pacjentów chorych na COVID-19 przyjętych w dniach 23 i 24 kwietnia.

Minęło 10 dni od decyzji Wojewody Wielkopolskiego o przekształceniu naszej placówki w jednoimienny szpital zakaźny. Przekazy kierowane do mediów na każdym etapie były różne, co mogło spowodować dezinformację. Mogę to wytłumaczyć jedynie faktem, iż sytuacja w szpitalu w Wolicy była bardzo dynamiczna i zmieniała się niemal z minuty na minutę, wraz z otrzymywanymi nowymi wytycznymi i informacjami.

Zarządzany przeze mnie Wojewódzki Specjalistyczny Zespół Zakładów Opieki Zdrowotnej Chorób Płuc i Gruźlicy w Wolicy od 20.04.2020 r. rozpoczął na nowo swoją działalność jako Szpital Chorób Płuc i Gruźlicy, po tym jak został zamknięty decyzją Sanepidu spowodowaną rozpoznaniem koronawirusa u jednej z przebywających na naszym oddziale pacjentek.

Planowane rozpoczęcie przyjęć pacjentów w dniu 20 kwietnia było poprzedzone licznymi pracami mającymi związek ze zminimalizowaniem ryzyka. Stąd moja decyzja postawieniu kontenerów modułowych, opracowanie dodatkowego planu przyjęć pacjentów i reorganizacja szpitala, innowacyjna wymuszona potrzebą chwili. Koszty z tym związane zostały pokryte w całości z budżetu szpitala.

W dniu 20 kwietnia, po porannej telefonicznej informacji Wojewody o przekształceniu w szpitl jednoimienny, w godzinach popołudniowych zostały opracowane wszelakie plany przystosowania placówki, a następnie przez niespełna dwa i pół dnia placówka została przygotowana do przyjęcia nowych pacjentów z COVID 19.

Niemożliwe stało się możliwym w tragicznie krótkim czasie. Prace zakończyły się nad ranem 23 kwietnia 2020 r. dzięki karkołomnemu wysiłkowi mojej kadry, a po godzinie 8.00 zaczęła się ewakuacja pensjonariuszy SALUSA. Przyjęliśmy 44 osoby z tego ośrodka. Kolejnych 10 pacjentów przyjęliśmy z DPS w Kaliszu.
Zmniejszenie liczby łóżek wymogła również konieczność przystosowania szpitala do nowych wymogów epidemiologicznych. Możliwości przyjęć determinuje również obsada personelu pracującego przy pacjencie , który staramy się uzupełniać.

Obecnie do placówki zgłosiło się dwóch ratowników medycznych oraz 6 wolontariuszy: 1 osoba prywatna, dwóch braci zakonnych, 3 siostry zakonne. Nie mamy jednak nadal pełnej obsady kadrowej, brakuje około 15 osób do pracy. Kadra medyczna szpitala liczy obecnie 9 lekarzy i dwóch anestezjologów za umowy zlecenie oraz 35 pielęgniarek pracujących na stałe.
Najważniejszy aspekt to stan zdrowia pacjentów. W każdej godzinie walczymy o ich życie i zdrowie. Stan zdrowia pacjentów jest ciężki. Z jednej strony występuje zakażenie koronawirusem z drugiej strony choroby przewlekłe.

Do 30.04.2020 roku do Szpitala jednoimiennego w Wolicy zostało przywiezionych 54 pacjentów (44 z placówki Salus oraz 10 z DPS w Kaliszu) z tego:
-48 osób jest nadal hospitalizowanych to głównie osoby obłożnie chore, leżące:
- w tym 8 osób podłączonych jest do respiratorów.
- 5 osób zmarło. Dwie w pierwszej dobie po przyjęciu i kolejne dwie później. Trzy z nich były z wynikiem dodatnim na obecność koronawirusa, jedna z wynikiem ujemnym, zmarła z powodu innych schorzeń. Piąta osoba (mężczyzna 92 l) zmarła 29.04.2020 była zarażona Covid i miała choroby przewlekłe. Wszyscy to byli pacjenci placówki Salus.
- jedna osoba przewieziona do Szpitala na ul. Szwajcarską do Poznania – wymagała zabiegu chirurgicznego.

Na podstawie mojego zarządzenia każdy nowo przyjęty pacjent ma wykonywane ponowne badanie genetyczne w kierunku SARS-CoV-2. Po zleconych testach okazało się, że 8 pacjentów ma wynik ujemny ( dwukrotnie wykonane testy 17.04 – przed przyjęciem i 24.04 po przyjęciu) nie jest zarażona koronawirusem. Będziemy czekać, na wynik jeszcze jednego testu. W przypadku wyniku ujemnego pacjenci zostaną przekazani do Pleszewskiego Centrum Medycznego zaraz następnego dnia po otrzymaniu wyników.
Proszę Państwa o wyrozumiałość – pracujemy w bardzo trudnej rzeczywistości.

Dokładamy wszelkich starań, by z każdym dniem sprostać zadaniu, które na nas nałożono.
O sytuacji szpitala w Wolicy będę Państwa informował na bieżąco, dbając o to, abyście Państwo mieli rzetelną informację i byli pewni, że dobro pacjentów jest naszym najwyższym celem.
Wprowadzamy nowy system współpracy z mediami, o którym zostaniecie Państwo poinformowani. By usprawnić Państwa i naszą pracę, będziemy co drugi dzień wysyłać komunikaty z rzetelnymi informacjami. By bez powodu nie wprowadzać chaosu, a jednocześnie dbać o naszych pacjentów, ich zdrowie oraz dobre imię naszej placówki, byśmy w tych trudnych czasach wszyscy byli dla siebie wsparciem.

Z poważaniem,
Sławomir Wysocki